Mita Biciclista, femeia fatala de altadata

29,90 lei

Categorie: Cod: 13904Autor: Dan-Silviu BoerescuData apariție: 01-03-2022

Descriere

Cea mai cunoscuta „dama de companie” din prima jumatate a secolului trecut a fost, fara nicio urma de indoiala, faimoasa Mita Biciclista. Nascuta in anul 1885 la Ditesti, in Prahova, Mita, pe numele ei dinacte, Maria Mihaescu, era fiica a unei spalatorese care lucra la un instalator neamt. La vreo 14- 15 ani a fost remarcata si luata cu voia ei „in inceperea carierei de curtezana”, fiind, mai intai, trimisa sa invețe bunele maniere și sa deprinda limbile straine de la sursa.

Ajunsa o tanara culta si educata la pension in strainatate, la Paris și Bruxelles, Maria Mihaescu l-a avut ca prim amant cu nume sonor pe Regele Leopold al Belgiei.

Reintoarsa in țara, a devenit cunoscuta drept „MitaBiciclista” in anul 1898, cand a fost vazuta de ziaristul George Ranetti plimbandu-se cu bicicleta pe Calea Victoriei. Se spunea ca acesta era indragostit de ea, dar, pentru ca il respingea, a poreclit-o „MitaBiciclista”, vrand sa-i ironizeze apucaturile sportive, neobișnuite pentru acea vreme. 

O alta extravaganta de-a Mitei era si scaldatul in mare in costum de baie sumar, in perioada in care toata lumea buna care mergea in stațiunea Carmen Sylva (adica la Eforie Sud de azi, fosta și „Baile Techirghiol-Movila”) facea baie in public acoperindu-se cu un halat sau alte veșminte pudice. 

 A fost curtata de barbati celebri precum Nicolae Grigorescu sau Octavian Goga si chiar de Regele Ferdinand, despre care se știa ca i-a  facut cadou casa care se afla si astazi in apropiere de Piata Amzei si care ii poarta si numele. Un alt rege, Manuel al Portugaliei, chiar ar fi vrut sa o ia de nevasta. Dar marea ei pasiune a fost medicul legist Nicolae Minovici. Pana la urma, s-a casatorit cu un general, pe care il umilea constant, inclusiv trimițandu-l… la cerșit pentru a-i face rost de bani. 

La batranete, Mita Biciclista nu a mai ramas cu alte venituri decat chiria de pe urma casei daruite de Regele Ferdinand. Dupa nationalizarea imobilului, in timpul regimului comunist, a ramas si fara aceasta sursa de incasari. A murit saraca, la 83 de ani, in 1968, intr-o camaruța din casa primita de la Rege….

Informații suplimentare

Titlu

Mita Biciclista, femeia fatala de altadata

Preț

29,90

ISBN

978-606-9018-72-9

Format

145X200

Pagini

208

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Mita Biciclista, femeia fatala de altadata”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu 0733 673 555 editura@neverland.ro
Facebook Instagram
LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON