[CUM A FOST] Lansare de carte: „Bucureștii vechi și noi. Biografia unui oraș cosmopolit”

19 iunie
[CUM A FOST] Lansare de carte: „Bucureștii vechi și noi. Biografia unui oraș cosmopolit”

Într-o dimineață însorită de vineri, pe 31 mai 2024, la ora 11:00, Cafeneaua Literară a devenit punctul de întâlnire al iubitorilor de cultură și istorie bucureșteană. Aici a avut loc lansarea mult așteptatei cărți „Bucureștii vechi și noi. Biografia unui oraș cosmopolit”, scrisă de Dan-Silviu Boerescu. Evenimentul, organizat de Editura Neverland, a reunit personalități culturale, cititori pasionați și admiratori ai autorului, într-o atmosferă plină de entuziasm și curiozitate.

În cadrul mărturisirilor făcute, Dan-Silbiu Boerescu a evocat atmosfera intimă și istorică a locantei Jariștea, unde, alături de prietena sa, Kera Caliţa, a găsit inspirația necesară pentru a adânci explorarea Bucureștiului vechi. Conversațiile lor profunde au conturat esența unei capitale care continuă să-l fascineze și să-l inspire.

„Revăd foarte mulți prieteni în jurul meu, în fața mea, și, mai ales, în dreapta mea. Dar vreau să vă spun că, deși am scris câteva zeci de cărți despre București înainte, cărticele, să le zicem, acest proiect s-a născut ca o inițiativă a editurii și este meritul lui Dan Eberhart că el m-a presat să fac această carte atât de mare și, îmi place să spun, atât de frumoasă (…) Nu o să vă spun de unde este fotografia de pe copertă. Are o poveste interesantă, dar o să o spun altădată, din ce parte a locantei. Dar, în egală măsură, recunosc că o parte din această carte, partea semnificativă, s-a scris în Jariștea locantă, urmare a zecilor, sutelor de conversații pe care le-am avut cu Kera Caliţa, de la care am înțeles dimensiunea, să zicem, abisală, profundă, a Bucureștilor vechi, care mă fascinează în continuare. M-am mutat de curând lângă Biserica Sfântul Dumitru, vis-a-vis de piața Obor, și acolo avem toate aceste ingrediente (…) Eu vreau să-mi amintesc de București ca de locul în care m-am născut, am trăit, trăiesc, probabil că voi și muri finalmente. Nu vreau să plec de aici, deși au existat câtece de sirene care mă atrăgeau în diverse alte locuri ale lumii”, a declarat autorul.

Puteți viziona aici înregistrarea integrală a evenimentului:

Despre lucrarea „Bucureștii vechi și noi. Biografia unui oraș cosmopolit” 

Dan-Silviu Boerescu încalță pantofii marelui Constantin Bacalbașa și strabate la pas Bucureștii pâna i se tocesc pingelele, dând viața un volum care poate fi considerat, fara teama de a greși sau exagera, urmașul legitim al Bucureștilor de altadata.

Rod al unei documentari temeinice, aceasta carte strânge poveștile mai mult sau mai puțin știute – dar întotdeauna fascinante – ale Capitalei și le condimenteaza cu ilustrații inedite, rezultatul fiind nu doar o ampla istorie a unui oraș cuprins în permanența de frenezia transformarii, ci și o oda închinata de autor urbei natale.

Autorul: „«București, București,/ Cât de drag îmi ești…» cânta cândva Gica Petrescu și cine știe de câte ori nu voi fi fredonat și eu – mai mult sau mai puțin autoironic – acest refren. București este orașul meu, locul în care m-am nascut și în care am revenit întotdeauna. Dincolo de orice, ma fascineaza în continuare cu piețele sale multicolore și cu locantele pitorești, cu scenele teatrelor unde i-am vazut în copilarie pe Caragiu, pe Dem, pe Cotescu sau pe Ștefan Iordache, cu parcurile și gradinile sale tulburator înflorite, cu pisicile șmecherite din Obor și câinii rasfațați de stapânii lor în Parcul IOR, cu vechile stadioane – precum „23 August”, unde am vazut cuplajul de poveste din 1985 (Steaua – Rapid și Dinamo – Sportul Studențesc), la care au venit peste 100 000 de oameni care stateau inclusiv pe gazon, de nu se mai puteau bate cornerele…“

Pentru a afla mai multe despre lucrare, click aici.

Detalii eveniment

Categoria: Lansări de carte

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu 0733 673 555 editura@neverland.ro
Facebook Instagram
LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON