Descriere
1. Pandemie
Atunci cand o pandemie globala ucide aproape intreaga omenire, un cuplu trecut de prima tinerețe se refugiaza la o cabana situata pe varful unui munte. Lunile trec și cei doi sunt tot mai rupți de realitate și afectați de singuratate și izolare.
Asta pana cand intr-o noapte, pe un viscol puternic, cineva bate la ușa…
2. Monstrul
Intr-o dupa-amiaza fierbinte de vara, Ana, o fata de numai 15 ani, așteapta cu nerabdare la marginea șoselei pentru a lua o mașina la ocazie.
Dupa o vreme, un harb ruginit apare din curba, reduce șovaitor viteza și in cele din urma oprește in dreptul fetei. Din spatele volanului o privesc lacom doi ochi de un albastru cenușiu, hipnotizanți, ce par a o atrage fara voia ei inauntru. Astfel debuteaza aceasta nuvela, un thriller captivant, ce se citește cu sufletul la gura!
3. Lumea gandacilor
Cum reacționezi atunci cand te trezești intr-o lume in care locul oamenilor a fost luat dintr-o data de gandaci enormi și dezgustatori?
Pentru a supraviețui, va trebui sa iți joci rolul la perfecție, ca și cum nimic nu s-a intamplat: sa cultivi relațiile sociale, sa participi la serviciul religios, sa mergi la birou și sa incerci chiar sa traiești o poveste de dragoste… O povestire terifianta, cu un final neașteptat.
4. Calator in noapte
Pe o furtuna cumplita, doi tineri se incumeta sa plece cu mașina din București spre mare, pentru un scurt weekend la plaja. Este miezul nopții și un necunoscut le face semne disperate pe marginea autostrazii, sa opreasca.
Urmeaza un thriller infricoșator, in care personajele nu sunt ceea ce par, in timp ce stațiunea Mamaia devine un decor suprarealist al unor scene de coșmar.
*
Publicate inițial in mediul online, aceste patru nuvele au cunoscut un succes comercial enorm, fiind in permanența prezente in TOP 50 Google Store și Apple Store Romania, cu review-uri excepționale din partea cititorilor.
Cosmin BAIU este autorul romanului istoric „Ultima noapte la Auschwitz” (2020) și al romanului horror „Interviul” (2019), precum și al multor altor volume de ficțiune și dezvoltare personala, distribuite in țara si strainatate.
Noua carte a lui Cosmin Baiu reunește in paginile sale patru povestiri depanate in tușe suprarealiste, fantastice, aparent fara legatura una cu cealalta. In fapt, cele patru povestiri nu reprezinta insa nimic altceva decat piese dintr-unul și același puzzle, deloc fantastic, in ciuda nuanțelor lugubre in care ni-l ipostaziaza autorul, ci din pacate cat se poate de bine conexat realitații noastre cotidiene, peste care par a se suprapune cu fidelitate intr-atat de multe aspecte incat devine de-a dreptul inspaimantator. Un puzzle care oglindește anomaliile sinistre ale unei matrice sociale tot mai dezumanizate, dar și unele dintre cele mai mari controverse existențiale și temeri profunde care țin in tensiune și ajung sa contorsioneze intr-un mod specific celei mai crunte terori psihicul individului actual de pretutindeni, in general, și a celui care iși traiește viața in Romania, in mod particular.
Astfel, fie ca ne oprim la imaginea vieții sociale și individuale devastate de o pandemie atat de ciudata, dar și cat se poate de actuala astazi pretutindeni pe glob, fie la coșmarul relevat de savarșirea unor crime abominabile in fundalul carora se conturaza o corupție sistemica cu conexiuni transnaționale, care a ținut prizonier publicul din Romania, prin intermediul canalelor media, mai bine de o jumatate de an, ori la dramele și destinele frante cauzate de mult prea desele accidente de circulație intr-o țara care duce lipsa de o infrastructura de transport adecvata și psihoza naționala aferenta intreținuta de aceleași canale media, sau conturul tot mai pronunțat al unei societați de masa amorfe, guvernate de o corectitudine politica atat de indoielnica, devoalata de autor prin metafora „lumii gandacilor”, descoperim in „Pandemie… și alte povestiri” a lui Cosmin Baiu toate acele probleme și temeri care ne-au acaparat parca dintr-o data și pe nesimțite deformandu-ne intr-un mod de-a dreptul hidos prezentul.
Mihai-Bogdan MARIAN
Recenzii
Nu există recenzii până acum.