Descriere
In lupta cu tabuurile istoriei și culturii romane!
De la Maria Tanase la Veronica Micle și retur, trecand prin biografiile mai mult sau mai puțin controversate ale unor Maruca Cantacuzino, Cella Delavrancea, Ralu Caragea, Lucia Sturdza-Bulandra, Sanda Marin dar și Elena Lupescu, Mița Biciclista sau Tita Cristescu, cele zece romance fascinante prezentate in noua colecție a Editurii Neverland semnata de Dan-Silviu Boerescu, fac parte din acea categorie de personaje iconice ale istoriei și culturii noastre de care nu ai voie sa te „legi” și trebuie sa vorbești intotdeauna „frumos”, evitand „anumite” subiecte posibil suparatoare, de pilda pe cele cu conotații explicit amoroase (…dar nu numai!) și implicații in zonele intunecate ale subconștientului colectiv.
Falsele pudori inca ne domina cand incercam sa ne apropiem de asemenea figuri iconice și din alt unghi decat cel pur laudativ. Astfel de figuri tind sa devina tot atatea tabuuri, niște concepte socio-cultural ca și intangibile, in intimitatea carora nu iți este permis sa „intri cu bocancii”. Nu poți atenta la simbolurile naționale, nu-i așa?!? Sub pecetea moralei ca sub o piatra tombala, mai bine sa evitam unele „zvonuri necuviincioase, preferand ipocrit sa vedem doar partea „imaculata” a lucrurilor.
In realitate, multe dintre aceste personaje extraordinare ar fi fost ele inșele revoltate daca biografiile lor ar fi fost „croșetate” consecvent astfel incat imaginile rezultate sa fie impecabile, poate doar un pic pastelate, in deplin acord cu cerințele subințelese ale corectitudinii politice.
Aceste femei fascinante și atat de neasemanatoare au simțit „enorm” și a vazut „monstruos”. Au trait din plin, atat pe scena, cat și in budoar. Au fost inșelate și au inșelat. A fost de o generozitate fara seaman, la limita ilogicului și a autoamagirii (…iar asta le-a costat dureros). Au facut compromisuri (…și au cazut victime unor compromisuri și mai mari). Au visat, adesea, total, nerealist. A crezut ca sunt deasupra lumii și, uneori, lumea le-a strivit cu nimicnicia ei.
Dincolo de toate astea, insa, au fost de o minunata complexitate umana plina de plusuri și de minusuri, magnifice ființe vii, pe care așa ar merita sa ni le reamintim, fara falsele pudori de care, poate, nu vom scapa niciodata sau, in orice caz, nu prea curand.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.