Maruca Cantacuzino, drama printesei blestemate

29,90 lei

Categorie: Cod: 13871Autor: Dan-Silviu BoerescuData apariție: 09-02-2022

Descriere

Maria Rosetti-Tescani (18 iulie 1878), tulburatoarea fata de boieri moldoveni, devenita prințesa la 18 ani, a avut o biografie deopotriva tragica și fascinanta, iubindu-se in decursul vieții ei tumultuoase cu mai mulți barbați celebri din istoria Romaniei (prințul Mihail G. Cantacuzino, pianistul Dinu Lipatti, filosoful Nae Ionescu, violonistul și compozitorul George Enescu) dar fiind dusa pe culmile extazului și apoi inșelata in cel mai oribil mod cu putința de fiecare dintre aceștia.

 

Cunoscuta toata viața, dupa faimosul diminutiv și numele din prima casatorie, drept „Maruca” Cantacuzino, prințesa a fost marcata de o prima drama, sinuciderea la varsta de 45 de ani a tatalui sau, boierul Dimitrie Rosetti, sub privirile neputincioase ale soției sale, Alice Jora (nepoata lui Costache Negri). Nefericita intamplare a tarat-o pe Maruca (pe atunci in pragul majoratului), o fire extrem de sensibila, care, ulterior, a recurs la o serie de ședințe de spiritism pentru a-și reintalni tatal la granița dintre lumi.

 

Maruca, dependenta toata viața de aceste practici oculte, a avut și ea mai multe tentative de sinucidere și, dupa ce fost parasita de amantul ei pe care l-a iubit cel mai patimaș, filosoful Nae Ionescu, s-a automutilat, turnandu-și acid sulfuric („vitriol”) pe fața.

 

Doi ani i-a luat Printesei recuperarea dupa acest gest si, in tot acest timp, Enescu a fost cel care a ajutat-o sa isi revina. El a fost cel care a internat-o pe Maruca intr-un sanatoriu de boli nervoase de la Viena. El a ingrijit-o si a pus-o pe picioare si, dupa ce depresia Marucai s-a vindecat, a cerut-o de nevasta. Cei doi vechi amanți s-au casatorit pe 5 decembrie in 1937, cand compozitorul avea 56 de ani, iar Maria Cantacuzino se apropia de 60, la aproape trei decenii de cand se cunoscusera.

Informații suplimentare

Titlu

Maruca Cantacuzino, drama printesei blestemate

Preț

29,90

ISBN

978-606-9602-18-8

Format

145X200

Pagini

208

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Maruca Cantacuzino, drama printesei blestemate”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu 0733 673 555 editura@neverland.ro
Facebook Instagram
LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON